Akkor mindennek vége?

Miért csalják meg az emberek a társukat? Miért kockáztatják az addig elkötelezett kapcolatukat ezzel? És mit kockáztatnak? Vajon helyrehozhatatlan bizalmi deficit származik-e a megcsalásból, ha kiderül? És, ha nem derül ki? A beszámolókból az tükröződik, hogy a megcsalást követően sokszor nem csak a megcsalt, hanem az áruló is komoly feszültséget él át. Elmondjam, ne mondjam el, nagy dilemma ez. Az is nyilvánvaló, hogy a titok szépen, alattomosan kikezdi a kapcsolatot. Előfordulhat-e, hogy megmarad a társaddal a közös identitás, az erős elkötelezettséged, jövőképed? Ha megmarad, van-e kiút a megcsalást követő válságból, együtt maradhat-e a pár, vagy ez mindeképpen kivégzi a kapcsolatot?

Az alábbiakban megválaszolhatod, mit gondolsz néhány hitről, tévhitről és megnézheted, mit mondanak erről mások és a szakemberek.

Pszichológiai értelemben a megcsalás nem más, mint szex egy külső személlyel.

A szakemberek és általában a párkapcsolatban élők véleménye szerint is, nem csak az a megcsalás, ha valaki egy külső személlyel szexel. Ebben az értelemben azt is megcsalásként értelmzik, ha valaki jobb és hatékonyabb egyttműködést épít ki valakivel, szívesebben tölti az idejét mással

Aki félrelép, az minden esetben boldogtalan a párkapcsolatában?

Ez tévhit. Nem mindenki boldogtalan a párkapcsolatában, aki félrelép. A megkérdezett félrelépők többsége azt mondta, nem boldogtalan a párjával.

Korrekt dolog-e a félrelépés a párkapcsolat szempontjából?

Kapcsolati szempontból nem korrekt dolog. A megcsalás egy kimondott, vagy ki nem mondott ígéret megszegése. Mi sem mutatja ezt jobban, minthogy a megcsaló fél titokban szeretné tartani. Miért kellene titkolózni, ha ezzel minden rendben van?

A megcsalás soha nem a szexről szól, mindig érzelmeket is jelent.

Ez nem így van. Nem mindenkit hanyagolnak el érzelmileg, aki félrelép. Sokszor egyszerűen csak kaladvágyról, kíváncsiságról van szó, a kínálkozó alkalom kihasználásáról.

Aki egyszer félrelép, az mindig félre fog lépni?

Jó esély van arra, hogy aki egyszer megcsalja a társát, a későbbiekben is meg fogja tenni. Egyértelműen azonban erre nem lehet igennel válaszolni. A legtöbb esteben egyszeri félrelépés történik: Sok esetben a csaló úgy ítéli meg, hogy a megcsalással járó stressz túl nagy áldozat a kapott élményért és a lebukással veszélybe kerülő kapcsolat sokkal komolyabb elköteleződés, mint amit érdemes lenne kockáztatni egy újabb félrelépéssel.

Aki félrelép, az tulajdonképpen viszonyt keres, tudatosan?

Nem, általában a félrelépők nem viszonyt keresnek. Az esetek többségében a félrelépésből nem is alakul ki viszony. A viszony sokszor már korábban is meglévő ismeretségekből, barátságokból, közös munka során meglévő együttműködésből alakul ki.

A félrelépés mindig azért történik, mert baj van a párkapcsolattal?

Nincs olyan párkapcsolat, amiben ne lennének problémák. Mégsem mondhatjuk, hogy minden párkapcsolatban félrelépnek a felek. A megcsalás azért történik, mert esetleg ezeket a problémákat a társak nem beszélik meg nyíltan, a megcsaló nem annyira elkötelezett, hogy a probléma megoldását keresse és azt gondolja, egy másik kapcsolatban könnyebb lesz a helyzet. A valóság pedig ennél árnyaltabb. A problémák megoldása helyett az elkerülést, a menekülést választó megcsaló, nagy valószínűséggel, a következő kapcsolatában sem tud majd adekvát válaszokat adni a felmerülő problémákra.

Mindenképpen be kell vallani a hűtlenséget?

A szakemberek egy része azt tanácsolja, hogy - amennyiben egyszeri kalandról volt szó - semmiképpen ne valljuk be a megcsalást.A másik fél minden szalmaszálba bele fog kapaszkodni, ami megnyugtathatja őt arról, hogy nem történt félrelépés. Így nem okoz akkora törést a kapcsolatban, bár a csaló minden bizonnyal jó ideig küzd majd a saját lelkiismeretével. Sok odafigyeléssel, őszinte törődéssel, annak önmagában való tisztázásával, hogy mi vezetett a megcsaláshoz és a tapasztalatok hasznosításával a kapcsolatában, lassan, de visszaépíthető a bizalom.

Lehet-e kedvező hatása a megcsalásnak a párkapcsolatra?

Igen, lehet. Vannak, akik azt mondják, az egyszeri kaland inspirálóan hatott a szexuális életükre, vagy a hűtlenség miatti bűntudat, veszély ébresztette rá őket, hogy mennyire fontos nekik az a kapcsolat, miben addig éltek. A tapasztalatok felhasználása arra, hogy mi hiányzott az - amúgy jól működő - kapcsolatból, kifejezetten fellendülést hozott a további közös élet minőségében.

Megbocsátható-e a hűtlenség?

Ha kiderül az árulás, az hatalmas bizalmi válságot idéz elő a párkacsolatban, egy olyan helyzetben, amikor már azt megelőzően is komoly személyiség- és kapcsolat romboló hatása volt a titkolózásnak.A két fél komoly elhatározásával, elkötelezettségével, tudatos kapcsolatépítéssel (esetleg külső szakember segítségével) van esély a közös felépülésre, de számítani kell rá, hogy ez hosszú éveken át tartó folyamat, sokszor pengeélen táncolva. A felépülési idő hosszát természetesen nagyban befolyásolja - az előzőeken túl -, hogy egy egyszeri félrelépésre, vagy egy viszonyra derült fény.